Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μερικοί πάσχουν από Διαρροϊκό Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ-Δ ή IBS-D), με κύριο σύμπτωμα τη διάρροια. Ωστόσο, η λήψη συμπληρώματος φιλικών βακτηρίων θα μπορούσε να βοηθήσει.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), είναι μια συνηθισμένη πάθηση του πεπτικού συστήματος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, αλλαγή στη συνηθισμένη κινητικότητα του εντέρου και φούσκωμα.

Ωστόσο, μερικές φορές οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίζουν ως κύριο σύμπτωμα τη διάρροια, οπότε η πάθηση ονομάζεται ΣΕΕ-Δ (IBS-D).

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι πάσχοντες με αυτόν τον τύπο ΣΕΕ (IBS) θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος.

Μελέτη που διεξάχθηκε από τη Bio-Kult διαπίστωσε ότι στους πάσχοντες από IBS-D παρουσιάστηκε μείωση του κοιλιακού πόνου κατά 69% όταν χρησιμοποίησαν φιλικά βακτήρια.
Το ποσοστό εκείνων που αξιολογούσαν τα συμπτώματά τους από μέτρια έως σοβαρά μειώθηκε κατά 86%.

Επιπλέον, 33,7% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους εξαφανίστηκαν πλήρως μετά από 16 εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σχετικά με τα φιλικά βακτήρια και το IBS-D.

“Μέσα σε περίοδο 16 εβδομάδων, τα φιλικά βακτήρια Bio-Kult επέφεραν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα βασικά συμπτώματα του IBS-D σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo), συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας και της συχνότητας του κοιλιακού πόνου», δήλωσε ο καθηγητής Shamsuddin Ishaque, επικεφαλής της μελέτης.

Τα φιλικά βακτήρια είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες που μπορούν να απομονωθούν από ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.

Παλαιότερα είχε ανακαλυφθεί η συμβολή τους στην πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι τελευταίες έρευνες υποδεικνύουν επίσης ότι τα φιλικά βακτήρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν και στην ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος.

«Η επίδραση του μικροβιώματος του εντέρου στον εγκέφαλο είναι ένα εξειδικευμένο ερευνητικό πεδίο στη νευρολογία, ενώ ο άξονας εντερική χλωρίδα-έντερο-εγκέφαλος θεωρείται πιθανή θεραπευτική οδός για διαταραχές του εγκεφάλου», εξήγησε ο Δρ Philip Burnet, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η χρήση φιλικών βακτηρίων τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου ή αλλιώς «ψυχοβιοτικών» ενδέχεται να βοηθήσει στο μέλλον στην ανακούφιση παθήσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος».

«Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του ΣΕΕ (IBS), και ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι καθαυτές οι διαταραχές διάθεσης μπορεί να προκύψουν από τη δυσβίωση – μια ανισορροπία των μικροβίων που βρίσκονται στο σώμα, όπως μέσα στο έντερο».

Πηγή: https://www.express.co.uk/life-style/health/880092/ibs-symptoms-diet-best-supplements-probiotics-irritable-bowel-syndrome