Ευερέθιστο έντερο: ο ρόλος των φιλικών βακτηρίων στην αντιμετώπιση του συνδρόμου

αδυνάτισμαΤο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα) είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η συνηθέστερη αίτια επίσκεψης ασθενών σε γαστρεντερολογικό ιατρείο.

Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι μετεωρισμός, κοιλιακός πόνος δυσκοιλιότητα, διάρροια, καθώς και εναλλαγή διάρροιας δυσκοιλιότητας. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι συχνότερο στις γυναίκες και εμφανίζεται συχνά μετά από έντονο stress η οξεία γαστρεντερίτιδα.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ριζική θεραπεία. Ο βασικός στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης του συνδρόμου είναι να μειωθεί η ένταση και η συχνότητα των συμπτωμάτων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση είναι η χορήγηση φιλικών βακτηρίων, η οποία σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών μελετών φαίνεται να έχει ευεργετική δράση σε ορισμένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου.

 

Τι είναι όμως τα φιλικά βακτήρια;

Tα φιλικά βακτήρια είναι φυσικά, «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερό μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συνολική ευεξία μας. Όταν είμαστε υγιείς, ο γαστρεντερικός σωλήνας φιλοξενεί πάνω από 100 τρις. φιλικά βακτήρια (δηλαδή 10 φορές περισσότερα από τα κύτταρα στο σώμα μας) τα οποία βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταναλώνουν τα «κακά» βακτήρια.

Τα συναντάμε σε ζυμωμένα τρόφιμα (π.χ. κεφίρ) ή σε εμπλουτισμένα (π.χ. γιαούρτι), ενώ διατίθενται στο εμπόριο σε μορφή συμπληρωμάτων.

Φιλικά βακτήρια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Στους περισσότερους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου των οποίων το κύριο πρόβλημα είναι ο μετεωρισμός και η διάρροια εμφανίζεται αλλαγή στη φυσιολογική σύσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου με αποτέλεσμα να ο μειώνεται αριθμός των ωφέλιμων φιλικών βακτηρίων και να αυξάνεται ο αριθμός των παθογόνων μικροβίων.

Για τον λόγο αυτό, η συμπληρωματική χορήγηση φιλικών βακτηρίων, είναι ωφέλιμη στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ο μετεωρισμός, ο κοιλιακός πόνος και η διάρροια είναι τα συμπτώματα τα οποία βελτιώνονται μετά τη χορήγηση φιλικών βακτηρίων.

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να προσλάβει κανείς φιλικά βακτήρια είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων φιλικών βακτηρίων που εξασφαλίζουν την ακέραιη μεταφορά τους μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς ο τρόπος παρασκευής τους επιτρέπει να φτάσουν ανέπαφα τα βακτήρια σε μορφή κόκκων στο έντερο, προστατευόμενα από τα οξέα του στομάχου.

Επομένως, οι ασθενείς