Ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη και παιδιά: Αντιμετωπίστε την με φιλικά βακτήρια!

ατοπική δερματίτιδαΣύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «τα φιλικά βακτήρια είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν η χορήγησή τους γίνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες ωφελούν την υγεία όποιου τους φιλοξενεί».

Τα τρισεκατομμύρια φιλικών βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο έχουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος. Συνεπώς η βέλτιστη ισορροπία των ευεργετικών βακτηρίων είναι σημαντική για έναν υγιή οργανισμό προκειμένου να διατηρεί το μικροβίωμα δηλαδή το σύνολο των μικροβιακών πληθυσμών που αποικίζουν τον άνθρωπο στα σταθερά ωφέλιμα επίπεδα.

Έχει προταθεί ότι μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ατοπικές νόσους, όπως την αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το ατοπικό έκζεμα, λόγω μεταβολών στη εντερική μικροχλωρίδα τους. Κατά συνέπεια τα φιλικά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των ατοπικών διαταραχών, αλλάζοντας την εντερική μικροχλωρίδα. Μεταβολές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου έχουν βρεθεί σε άτομα με ατοπικές νόσους, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ειδικών στελεχών της μικροχλωρίδας και του εντερικού τμήματος του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνεται για την ανάπτυξη αυτών των παθήσεων .

Χαρακτηριστικά, το  ατοπικό  έκζεμα είναι μια πάθηση του δέρματος από την οποία υποφέρει το 10-20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με την εκδήλωση εκζέματος ή ατοπίας το δέρμα γίνεται κατά τόπους κόκκινο, λεπιοειδές και υπάρχει φαγούρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της φλεγμονώδους απόκρισης του δέρματος σε φυσικούς ή περιβαλλοντικούς ερεθισμούς. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει έκζεμα, αν και εκείνοι που έχουν οικογενειακό ιστορικό έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για τη νόσο.

Κανονικά, το δέρμα λειτουργεί ως φραγμός για την προστασία εναντίον των ασθενειών και των μολύνσεων. Η προστασία αυτή τίθεται σε κίνδυνο όταν η υπερευαισθησία σε εξωτερικούς ερεθισμούς προκαλέσει μία αρνητική ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα να έχουμε σχηματισμό εκζέματος. Όταν θεραπεύεται το δέρμα, οι τοπικές βλάβες από το έκζεμα πήζουν και μπορεί να φανεί ότι έχουν μια δερματώδη εμφάνιση, διαδικασία γνωστή ως λειχηνοποίηση. Αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, ιδίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ζώα, τη σκόνη, τα καλλυντικά, καθώς και οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ένα επεισόδιο εκζέματος. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το άγχος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια αντίδραση. Αυτή η κατάσταση του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα σε βρέφη και παιδιά

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο βρέφη και μικρά παιδιά να  εμφανίζουν έκζεμα στο δέρμα ως αποτέλεσμα της διαταραχής της εντερικής χλωρίδας ή ως εκδήλωση δερματικής αλλεργικής αντίδρασης.

Υπή