Αλλεργική ρινίτιδα : τα Προβιοτικά μετριάζουν τα συμπτώματα

αλλεργίεςΜελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα βρήκε ότι ένας συνδυασμός φιλικών βακτηρίων (ωφέλιμων βακτηρίων) μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των αλλεργιών και ειδικά αυτά του πυρετού εκ χόρτου.

“Πυρετός εκ χόρτου” είναι η ιατρική ονομασία της αλλεργικής ρινίτιδας που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο την Άνοιξη έχοντας αιτία τη γύρη των λουλουδιών. Στην Ελλάδα μια συχνή αλλεργία πυροδοτείται από το φυτό περδικάκι.

Η μελέτη έδειξε ότι δύο φιλικά βακτήρια βακτήρια μπορούν να ρυθμίσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις αλλεργίες.

Οι επιστήμονες εστίασαν τη μελέτη τους σε ένα συνδυασμό από lactobacilli (γαλακτοβάκιλων) και bifidobacteria με μορφή κάψουλας, ένα σκεύασμα που πωλείται στην αμερικανική αγορά ως Kyo-Dophilus. Τα βακτήρια αυτά είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτός ο συνδυασμός φιλικών βακτηρίων δρα αυξάνοντας τα Τ-ρυθμιστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα την αύξηση της ανοχής στα συμπτώματα του πυρετού εκ χόρτου. Τα Τ-ρυθμιστικά κύτταρα ονομάζονται έτσι επειδή ακριβώς ρυθμίζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

 

Μετριάζουν τα συμπτώματα των ήπιων αλλεργιών

Στη μελέτη συμμετείχαν 173 ενήλικες που υπέφεραν από ήπια εποχική αλλεργία και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε τον συνδυασμό των φιλικών βακτηρίων και η άλλη μια εικονική ουσία. Η μελέτη διήρκεσε οκτώ εβδομάδες την περίοδο της άνοιξης του 2015, και κάθε εβδομάδα οι εθελοντές απαντούσαν σε Online ερωτηματολόγιο για το επίπεδο δυσφορίας των συμπτωμάτων που ένιωθαν.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης το DNA από δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων για να καθορίσουν πως άλλαξε η εντερική τους χλωρίδα.

Όσοι είχαν πάρει φιλικά βακτήρια ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας ζωής, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Για παράδειγμα, υπέφεραν από λιγότερα ρινικά συμπτώματα και έτσι ενοχλούνταν λιγότερο στην καθημερινότητά τους.

«Δεν περιμένω ότι αυτή η παρέμβαση θα έχει αποτέλεσμα για κάθε άτομο στον κόσμο», ανέφερε η Jennifer Dennis, μια ερευνήτρια που συμμετείχε στη μελέτη. “Έτσι δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τους ανθρώπους που βιώνουν πιο σοβαρές αλλεργίες”. Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι οι υγιείς ενήλικες με ήπια αλλεργική ρινίτιδα δεν θα πρέπει να διστάσουν να χρησιμοποιήσουν φιλικά βακτήρια.

Να σημειωθεί ότι τα φιλικά βακτήρια δεν μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τις αλλεργίες, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αλλά μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα.

Πηγή: healthyliving.gr