ΔΙΑΚΟΠΕΣ & ΥΓΕΙΑ

biokult.gr-holiday-health

Ακόμα και για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν ορισμένες από τις φυσικές ομορφιές μιας χώρας, το άγχος της προετοιμασίας για την οικογένεια και της διασφάλισης ότι  όλα είναι σωστά οργανωμένα στο σπίτι μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της ευαίσθητης χλωρίδας του εντέρου. Η αλλαγή από την κανονική διατροφική ρουτίνα, το τοπικό νερό και την πρόσληψη άλλων υγρών μπορεί επίσης να μεταβάλλει την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου μας και να επηρεάσει τις κινήσεις του. Η χλωρίδα του εντέρου έχει τεράστιο αντίκτυπο στη λειτουργία του πεπτικού και ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ανάλογα με τον προορισμό των διακοπών σας, υπάρχει 5-50% πιθανότητα να βιώσετε κάποιο επεισόδιο διάρροιας (1). Ιδίως στο εξωτερικό, νέα στελέχη βακτηρίων εισέρχονται στον οργανισμό μας και, ως εκ τούτου, μπορούν να προκαλέσουν κάποια διαταραχή στο έντερο σε σύγκριση με τα μικρόβια με τα οποία έχουμε ήδη εξοικιωθεί (2). Από την παιδική μας ηλικία έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα αντισωμάτων που είναι έτοιμα να πολεμήσουν τους  κοινούς εισβολείς, αλλά όχι τα ξένα βακτήρια.

Τα ζώντα βακτήρια χρησιμοποιούνται με επιτυχία ως θεραπεία της ταξιδιωτικής διάρροιας και ελέγχονται σε μελέτες για την υποστήριξη του υγιούς πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος υπό συνθήκες ταξιδιού. Μία συνολική ανασκόπηση των 940 μελετών μεταξύ 1977-2005, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζωντανά φιλικά βακτήρια ήταν σε θέση να αποτρέψουν σημαντικά τη διάρροια των ταξιδιωτών χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις (1). Μία μελέτη εξέτασε μια ομάδα τουριστών που επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου η διάρροια είχε επηρέασει το 40% των τουριστών σε σύγκριση με μόνο το 24% εκείνων που πήραν ένα Lactobacillus που περιέχει ζωντανά φιλικά βακτήρια (1),(2). Ένα πολυδύναμο στέλεχος προβιοτικών που περιέχει Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium bifidum αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο (1).

biokult-60

learn-more-biokult-button-gr

travel-icons-gr

Το Bio-Kult® είναι προηγμένη φόρμουλα προβιοτικών με 14 στελέχη φιλικών βακτηρίων για την ενίσχυση του γαστρεντερικού συστήματος. Για την αντιμετώπιση της διάρροιας των ταξιδιωτών, προτείνεται η χρήση του Bio-Kult για δύο εβδομάδες πριν, κατά τη διάρκεια και δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές σας.

Αναφορές

(1). McFarland LV. 2007. Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea. Travel Med Infect Dis.5(2):97-105.

(2). Cartwright P. 2011. Probiotic Allies. How to Maximise the Health Benefits of your Microflora. Prentice Publishing, Ilford. pp65-66.