ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

biokult.gr-antibiotics

Είναι σύνηθες να υποφέρουμε από πεπτικές διαταραχές κατά τη διάρκεια λήψης αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά μπορούν να εξαλείψουν τόσο τα φιλικά όσο και τα βλαβερά βακτήρια, καταλήγοντας σε μία δυσβίωση (dysbiosis) του εντέρου ή διαταραχή της ισορροπίας της χλωρίδας του γαστρεντερικού σωλήνα και μπορούν  έτσι να δράσουν ως ανοσοκατασταλτικά.

Υπάρχουν περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών που κατοικούν στον γαστρεντερικό σωλήνα (1). Όταν χορηγούνται αντιβιοτικά, ένα ποσοστό των ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν στο έντερο διαταράσσεται. Η επακόλουθη μείωση στον αποικισμό και στην αντίσταση προς τη νόσο εκδηλώνεται με μία αύξηση της τρωτότητας στα παθογόνα βακτήρια του εντέρου, που οδηγεί σε διαταραχή συμβιώσεως (dysbiosis) και συχνά σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης εντερικής λοιμώξεως, με κύριο σύμπτωμα την διάρροια.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να διαπιστωθεί η δράση των προβιοτικών κατά του συνδρόμου της Διάρροιας εξ Αντιβιοτικών (Antibiotic Associated Diarrhea-AAD) παρατηρήθηκε ότι οι περιπτώσεις ενάρξεως AAD μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά ήταν σημαντικά λιγότερες στην ομάδα που έπαιρνε προβιοτικά (5.7% ) σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο(27.5%) (2).

biokult-60

learn-more-biokult-button-gr

Το Bio-Kult® είναι προηγμένη φόρμουλα προβιοτικών με 14 στελέχη φιλικών βακτηρίων για την ενίσχυση του γαστρεντερικού συστήματος. Συνιστάται το Bio-Kult να λαμβάνεται συγχρόνως με την αντιβιοτική θεραπεία (τουλάχιστον 2 ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού) και να συνεχίζεται για 2-4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της αντιβιοτικής θεραπείας, σε δόσεις 4 καψουλών την ημέρα.

Αναφορές

(1). Isolauri E, Salminen S. 2005. Probiotics, gut inflammation and barrier function. Gastroenterol Clin North Am.34:437-450.

(2). Hickson M, D’Souza AL, Muthu N, Rogers TR, Want S, Rajkumar C, Bulpitt CJ. 2007. Use of probiotic Lactobacillus preparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised double blind placebo controlled trial.BMJ. Jul 14;335(7610):80.