Ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη και παιδιά: Αντιμετωπίστε την με προβιοτικά!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν η χορήγησή τους γίνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες ωφελούν την υγεία όποιου τους φιλοξενεί».

Τα τρισεκατομμύρια φιλικών βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο έχουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος. Συνεπώς η βέλτιστη ισορροπία των ευεργετικών βακτηρίων είναι σημαντική για έναν υγιή οργανισμό προκειμένου να διατηρεί το μικροβίωμα δηλαδή το σύνολο των μικροβιακών πληθυσμών που αποικίζουν τον άνθρωπο στα σταθερά ωφέλιμα επίπεδα.

Έχει προταθεί ότι μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ατοπικές νόσους, όπως την αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το ατοπικό έκζεμα, λόγω μεταβολών στη εντερική μικροχλωρίδα τους. Κατά συνέπεια τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των ατοπικών διαταραχών, αλλάζοντας την εντερική μικροχλωρίδα. Μεταβολές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου έχουν βρεθεί σε άτομα με ατοπικές νόσους, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ειδικών στελεχών της μικροχλωρίδας και του εντερικού τμήματος του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνεται για την ανάπτυξη αυτών των παθήσεων .

Χαρακτηριστικά, το  ατοπικό  έκζεμα είναι μια πάθηση του δέρματος από την οποία υποφέρει το 10-20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με την εκδήλωση εκζέματος ή ατοπίας το δέρμα γίνεται κατά τόπους κόκκινο, λεπιοειδές και υπάρχει φαγούρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της φλεγμονώδους απόκρισης του δέρματος σε φυσικούς ή περιβαλλοντικούς ερεθισμούς. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει έκζεμα, αν και εκείνοι που έχουν οικογενειακό ιστορικό έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για τη νόσο.

Κανονικά, το δέρμα λειτουργεί ως φραγμός για την προστασία εναντίον των ασθενειών και των μολύνσεων. Η προστασία αυτή τίθεται σε κίνδυνο όταν η υπερευαισθησία σε εξωτερικούς ερεθισμούς προκαλέσει μία αρνητική ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα να έχουμε σχηματισμό εκζέματος. Όταν θεραπεύεται το δέρμα, οι τοπικές βλάβες από το έκζεμα πήζουν και μπορεί να φανεί ότι έχουν μια δερματώδη εμφάνιση, διαδικασία γνωστή ως λειχηνοποίηση. Αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, ιδίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ζώα, τη σκόνη, τα καλλυντικά, καθώς και οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ένα επεισόδιο εκζέματος. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το άγχος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια αντίδραση. Αυτή η κατάσταση του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα σε βρέφη και παιδιά

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο βρέφη και μικρά παιδιά να  εμφανίζουν έκζεμα στο δέρμα ως αποτέλεσμα της διαταραχής της εντερικής χλωρίδας ή ως εκδήλωση δερματικής αλλεργικής αντίδρασης.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα βρέφη τα οποία διατρέχουν λόγω οικογενειακού ιστορικού κινδύνου να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα, μπορούν να επωφεληθούν από την λήψη προβιοτικών από τις μητέρες τους. Σε μία δοκιμή, τα προβιοτικά δόθηκαν σε γυναίκες πριν τη γέννα και στη συνέχεια τα ίδια προβιοτικά δόθηκαν στα βρέφη τους για έξι μήνες. Η συχνότητα εμφάνισης ατοπικού εκζέματος στην ομάδα που έπαιρνε προβιοτικά ήταν η μισή από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Συμπερασματικά, ένας  πάρα πολύ αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας είναι η λήψη προβιοτικών και ειδικά προβιοτικά που περιέχουν συμπληρωματικά με τις απαραίτητες  προβιοτικές αλυσίδες ζώντων βακτηρίων, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D3 που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μείωση των συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας που έχει παρατηρηθεί σε βρέφη και μικρά παιδιά αποτελεί απόδειξη του πόσο ωφελούν τα προβιοτικά στη φυσιολογική λειτουργία. Ένας ακόμη καλύτερος συνδυασμός είναι η λήψη πρεβιοτικών μαζί με προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά αποτελούν την τροφή/υπόστρωμα των προβιοτικών και είναι φυτικές ίνες που προσφέρουν μακροχρόνια θρέψη στο έντερο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων για το έντερο.

ατοπική δερματίτιδα

Το Bio-Kult® Infantis είναι συμπλήρωμα διατροφής με προηγμένη φόρμουλα πολλαπλών στελεχών με Ω3 λιπαρά οξέα & βιταμίνη D3, το οποίο συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Περιέχει πρεβιοτικά και προβιοτικά στελέχη

Ζητήστε το από το φαρμακοποιό σας!

2021-03-26T12:42:01+02:0030/12/2019|
Go to Top