Ακούμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια το πόσο σημαντικά είναι τα προβιοτικά για την υγεία του ανθρώπου. Μεγάλη επίσης έμφαση έχει δοθεί για την έξτρα χορήγηση προβιοτικών μέσω συμπληρωμάτων, ακόμα και στα παιδιά!

Τι ακριβώς όμως είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί», οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν βελτίωση στην υγεία και μείωση της πιθανότητας ασθένειας, μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, του ατόμου που τα λαμβάνει. Λέγοντας προβιοτικά προϊόντα εννοούμε τροφές ή διατροφικά συμπληρώματα τα οποία περιέχουν προβιοτικά συστατικά.
Η σημασία τους είναι μεγάλη, αν σκεφτείτε για παράδειγμα ότι το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος έγκειται στο πεπτικό μας σύστημα!

Γιατί είναι σημαντικά τα προβιοτικά στην παιδική ηλικία;

Επειδή δρουν θετικά σε πολλά, όπως:

– Στις αλλεργίες
– Στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την τροφή
– Στη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος (διάρροια, δυσκοιλιότητα)
– Στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος crohn)
– Στους κολικούς
– Στις γαστρεντερίτιδες
– Στη δυσανεξία στην λακτόζη
– Στη στοματική υγεία
– Στην καλή εγκεφαλική λειτουργία – διάθεση
– Σε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα
– Όταν γίνεται χρήση αντιβιοτικών, όπου καταστρέφεται η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας σε βάρος των ‘καλών’ βακτηρίων.

Ποιες είναι οι ανάγκες όμως των παιδιών για προβιοτικά ανάλογα με την ηλικία?

Βρέφοι

Σε ένα νεογέννητο, μικρόβια είναι ήδη εγκατεστημένα στη βλεννογόνο του εντέρου. Αυτά διαφοροποιούνται, ιδίως κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων μηνών ή και ετών ενός μωρού, που ο οργανισμός του είναι πολύ ευάλωτος. Μια καθημερινή συμπλήρωση με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της χλωρίδας του εντέρου και να αποτρέψει την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων.

Σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της χλωρίδας ενός βρέφους έχει:

– Η πρώιμη επαφή και έκθεση σε μικρόβια: ο φυσικός τοκετός σε σχέση με μια καισαρική τομή, ο θηλασμός σε αντίθεση με το ξένο γάλα, η χρήση αντιβιοτικών, και το περιβάλλον του νοσοκομείου

– Η κατάσταση του μωρού και η υγεία της μητέρας

– Η διατροφή (ποια είδη τροφίμων τρώει η μητέρα)

– Η γενετική προδιάθεση

Παιδιά

Τα προβιοτικά που χρειάζεται ένα παιδί διαφέρουν από αυτά που είναι χρήσιμα στα μωρά. Για παράδειγμα, υπάρχουν στελέχη προβιοτικών που βρίσκονται στο έντερο ενός βρέφους αλλά δεν υπάρχουν πλέον στο έντερο μετά την ηλικία των πέντε. Επιπλέον, καθώς το μωρό μεγαλώνει σε μέγεθος, αντίστοιχα αυξάνονται και οι ανάγκες του σε ποσότητα προβιοτικών (μεγαλύτερο σώμα, μεγαλύτερο έντερο). Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όταν ένα βρέφος ή παιδί λαμβάνει κάποια αντιβίωση, είναι απαραίτητο να κάνει και λήψη προβιοτικών, ώστε να μην καταστραφεί η ισορροπία στην μικροχλωρίδα του εντέρου.

Ενήλικες

Όταν ένα παιδί μπαίνει στην εφηβεία και στη συνέχεια την ενηλικίωση, λόγω του αυξημένου μεγέθους τους, χρειάζονται ακόμα και τρεις φορές περισσότερα προβιοτικά!

 

βρέφος

Το Bio-Kult® Infantis είναι συμπλήρωμα διατροφής με προηγμένη φόρμουλα πολλαπλών στελεχών με Ω3 λιπαρά οξέα & βιταμίνη D3, το οποίο συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.