Πρώτα απ’ όλα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της καλής ή κακής υγείας του εντέρου.
«Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά συμπτώματα της γενικευμένης κακής υγείας του εντέρου», δήλωσε η καθηγήτρια Phelps στην Daily Mail Australia.
«Αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από αναμενόμενα συμπτώματα όπως το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος και οι ακανόνιστες κενώσεις του εντέρου, έως και τα τα λιγότερο αναμενόμενα».
«Η πνευματική σύγχυση, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και άλλα παρόμοια συμπτώματα μπορεί επίσης να αποτελούν δείκτες κακής λειτουργίας του εντέρου».
Η καθηγήτρια Phelps είπε ότι ένας πρακτικός εμπειρικός κανόνας όταν πρόκειται για το έντερο είναι «όταν σκέφτεσαι για την υγεία, σκέψου για το έντερο».
«Εάν παρουσιάζετε και άλλα συμπτώματα που μέχρι εκείνο το σημείο είχαν διαφύγει της διάγνωσης, μην τα θεωρήσετε ως μη σχετιζόμενα», πρόσθεσε.
Ο διαπιστευμένος γενικός ιατρός δήλωσε ότι αποδίδει το να ρίξετε μια ματιά στα διάφορα άλλα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε – καθώς συχνά αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά.
«Το άγχος είναι επίσης πολύ στενά συνδεδεμένο με το έντερο», εξήγησε.
«Εκείνες οι πεταλούδες που νιώθετε στο στομάχι όταν είστε νευρικοί – το έντερό σας είναι ένα πολύ περίπλοκο νευρολογικά σύστημα».
Και τι γίνεται με τα σημάδια της καλής υγείας του εντέρου;
Ως γενικός δείκτης, η καθηγήτρια Phelps είπε ότι αν είστε τακτικοί όσον αφορά τις κενώσεις του εντέρου, αισθάνεσθε καλά και κανένα τρόφιμο δεν ερεθίζει την κοιλιά σας, τότε, κατά γενική ομολογία, το πιθανότερο είναι ότι είστε καλά.
«Η ευεξία είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί», πρόσθεσε. «Αλλά αν δεν αισθάνεστε πόνο, τότε αυτό είναι πιθανά ένα σημάδι της καλής υγείας του εντέρου».
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
* Όταν σκέφτεστε για την υγεία, σκεφτείτε το έντερο – η σύγχυση του εγκεφάλου, το άγχος ή η κόπωση μπορεί να μην είναι άσχετες.
* Ρίξτε μια ματιά στα φάρμακα που παίρνετε, καθώς αυτά συχνά μπορούν να επηρεάσουν το πώς το σώμα σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά.
* Μην τρώτε ενώ είστε αγχωμένοι – το έντερο είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτό το συναίσθημα.
* Καταναλώνετε τακτικά γεύματα, με σωστό προγραμματισμό.
* Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες, υγρά και φυτικά τρόφιμα.
*Να ασκείστε και να κινείται συχνά το σώμα σας.
* Αποφεύγετε τη ζάχαρη, τα λιπαρά τρόφιμα και τους επεξεργασμένους λευκούς υδατάνθρακες.
* Προσπαθήστε να καταναλώνετε τόσο προβιοτικά όσο και πρεβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την καλή υγεία του εντέρου.