Καιρός να “αφουγκραστείτε” το έντερό σας
Υποφέρετε από φούσκωμα ή ερεθισμό του εντέρου όταν πιέζεστε ή αγχώνεστε; Εάν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Το στρες και το άγχος είναι γνωστό ότι προκαλούν (ή επιδεινώνουν) τα προβλήματα του εντέρου – ακόμα και αν δεν πάσχετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ-IBS).
Ο γιατρός Ashton Harper, Ιατρικός Σύμβουλος της Bio-Κult, εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι βιώνουν πεπτική δυσφορία όταν είναι πιεσμένοι ή νιώθουν άγχος:
“Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επικοινωνούν μέσω πολλών συστημάτων (νευρικών, ορμονικών, ανοσολογικών), και ότι δεν λειτουργούν ανεξάρτητα. Εξαιτίας αυτής της διασυνδεδεμένης σχέσης, εάν το ένα σύστημα «διαταραχθεί», αυτό θα επιφέρει «διαταραχή» και του άλλου συστήματος. Με απλούστερους όρους- πνευματικό στρες στη δουλειά= κοιλιακή αναστάτωση.”
Πώς επηρεάζει το άγχος το έντερό μας;
Σύμφωνα με τον δρ.Ashton, η αίσθηση του στρες και του άγχους μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία πεπτικών ενοχλήσεων. “Η μεταβολή της συσταλτικότητας του εντέρου μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή πόνο (αυξημένη συσταλτικότητα) και μπορεί να επηρεάσει την συχνότητα των κενώσεων – η δυσκοιλιότητα λόγω μειωμένων συστολών του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να προκαλέσει αίσθηση φουσκώματος”, αναφέρει.
Επιπρόσθετα, το φούσκωμα μπορεί να συμβεί και χωρίς ταυτόχρονη δυσκοιλιότητα, ενώ θα μπορούσε επίσης να παρουσιαστεί και αυξημένη καούρα ως αποτέλεσμα των αισθημάτων άγχους. “Η μειωμένη κένωση του στομάχου συνοδευόμενη από αυξημένες συστολές του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος”, προσθέτει.
Η βοήθεια είναι στο χέρι σου
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις επιπτώσεις του άγχους και του στρες στο έντερο. “Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του μικροβιώματός μας και του συστήματος που ρυθμίζει τις ορμόνες του στρες – οι αλλαγές στη χλωρίδα του εντέρου μας μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση ή καταστολή της ορμονικής απόκρισης σε καταστάσεις άγχους”, λέει ο δρ.Ashton. “Η άμεση προσέγγιση θα μπορούσε να είναι το να αναγνωρίσετε τον παράγοντα που πυροδοτεί το στρες και να προσπαθήσετε να τον απομακρύνετε ή να αλλάξετε το αντίκτυπό του στην καθημερινή σας ζωή, όπου είναι δυνατό”.
Για παράδειγμα, ο Δρ Ashton προτείνει , σε περίπτωση που ενδέχεται να πιεστείτε επειδή δεν είστε προετοιμασμένοι για κάποια δραστηριότητα στη δουλειά σας όπως π.χ. για μια παρουσίαση – βεβαιωθείτε ότι θα εξασφαλίσετε αρκετό χρόνο ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να κάνετε πρόβες προκειμένου να αποτρέψετε ή να μειώσετε το άγχος. “Επίσης μπορεί να σας αγχώσει το ότι πηγαίνετε προς την δουλειά με τα συνωστισμένα μέσα μεταφοράς – δοκιμάστε να μετακινηθείτε προς τη δουλειά σας με το ποδήλατο. Εάν νιώθετε τον εαυτό σας να πιέζεται με μια εργασία, κάντε ένα μικρό διάλειμμα από τη δραστηριότητα προετοιμάζοντας ένα ζεστό ρόφημα ή γράφοντας μια λίστα με πράγματα που θα θέλατε να κάνετε το σαββατοκύριακο πριν επιστρέψετε στη δουλειά”. Ωστόσο παραδέχεται ότι αυτές οι προσεγγίσεις μπορεί να μην είναι πάντοτε εφαρμόσιμες σε όλα τα αγχωτικά σενάρια.
Είναι ενδιαφέρον ότι, αυξάνουν τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβλήματα στο έντερο μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στο στρες και το άγχος – υποδεικνύοντας ότι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου λειτουργεί αμφίδρομα. Ο Δρ Ashton τονίζει τη σημασία της φροντίδας της γενικότερης υγείας του εντέρου, όπως το να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή και να παίρνουμε φιλικά βακτήρια όπως τα Bio-Κult. Και αν υποφέρετε από IBS ή αλλεργίες – αφιερώστε χρόνο και προσπαθήστε να διαχειριστείτε την κατάσταση – π.χ. ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP και αποφεύγοντας τρόφιμα που επιδεινώνουν τα προβλήματα στομάχου.
Τεχνικές καταπολέμησης του άγχους
Σε μια προσπάθεια να φέρουμε λίγη γαλήνη στις ζωές μας – και στο έντερό μας – δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές συνειδητότητας που επινοήθηκαν από την Emma Mills, ειδική στον διαλογισμό και την συνειδητότητα, η οποία εργάζεται στη Senocalm. Λέει:
“Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι το μυαλό και το έντερο είναι συνδεδεμένα. Έτσι με τις συνεχόμενα πολυάσχολες ζωές μας, τα συναισθήματα που βιώνουμε όλη την ημέρα, όπως το άγχος, μπορεί να επηρεάσουμε το πεπτικό μας σύστημα. Το στρες μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα του εντέρου, ωστόσο με γρήγορες και απλές ασκήσεις συνειδητότητας και διαλογισμού μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανακούφιση αυτού”.
1. Κάθισε αναπαυτικά και πάρε τρεις βαθιές αναπνοές. Καθώς εισπνέεις μέσω της μύτης φαντάσου να λες, ‘τα πράγματα έρχονται εύκολα’ και καθώς εκπνέεις μέσω του στόματος ‘τα πράγματα φεύγουν εύκολα’.
2. Καθισμένοι με κλειστά μάτια, σαρώστε το σώμα σας με αντικειμενικό τρόπο, σαν να ρίχνατε μια ματιά. Ξεκινήστε από την κορυφή του κεφαλιού και μετακινηθείτε προς τα κάτω σε κάθε τμήμα του σώματός σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη μεσαία περιοχή σας. Νιώστε όλες τις έξυπνες διαδικασίες που συμβαίνουν φυσιολογικά στο σώμα, π.χ. αναπνέοντας φρέσκο αέρα, την πέψη, τον καρδιακό παλμό. Τελειώστε το με δυο απαλές αναπνοές μέσα έξω.
3. Κλείστε τα μάτια, πάρτε μερικές απαλές αναπνοές μέσα έξω. Φανταστείτε ότι τα πέλματα των ποδιών σας αναπτύσσουν δυνατές ρίζες, σαν ένα δέντρο, και εγκαθιστώνται βαθιά μέσα στο πλούσιο έδαφος της γης. Καθώς οι ρίζες μεγαλώνουν, αρχίζεις και νιώθεις ασφαλής, αγκυροβολημένος και γεμάτος από τη ζωή. Νιώστε τον εαυτό σας ως μέρος της ζωής, που υποστηρίζεται από τη ζωή σε κάθε στιγμή.
Πηγή: http://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/mental-health/a28200/stress-and-anxiety-gut-trouble/