ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Προβιοτικά και ανοσοποιητικό

Ο όρος προβιοτικά αναπτύχθηκε το 1908 και αφορά προσλαμβανόμενα βακτήρια που αυξάνουν τη μικροχλωρίδα του οργανισμού και κατά συνέπεια έχουν επίδραση σε όλα τα συστήματα.

Από τη στιγμή της γέννησής μας είμαστε άρρηκτα δεμένοι με τα βακτήρια. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 1014  βακτηριακά κύτταρα τα οποία βρίσκονται κυρίως στο παχύ έντερο. Δεν τα συναντάμε όμως μόνο εκεί. Βακτήρια υπάρχουν σε όλλους τους ανθρώπινους ιστούς, όπως στο δέρμα, στο ουροποιητική οδό, στους πνεύμονες και στο ανώτερο πεπτικό.

Όλα αυτά τα βακτήρια ονομάζονται μικροχλωρίδα του ανθρώπινου οργανισμού και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό συμμετέχουν σε πάρα πολλές και χρήσιμες λειτουργίες.

Στις μέρες μας δεν βασιζόμαστε πλέον στο γάλα και στο γιαούρτι για την πρόσληψη των καλών αυτών μικροβίων. Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους:

  1. Γιατι τα εδάφη είναι 70% περίπου αδυνατισμένα σε σχέση με 15 χρόνια πριν, συνεπώς αυτή η έλλειψη περναεί και στα ζώα, με αποτέλεσμα το πιο αδύναμο σε θρεπτικά συστατικά τελικό προϊόν.
  2. Γιατί οι κλιματολογικές αλλαγές, οι μολύνσεις του αστικού περιβάλοντος και η αυξανόμενη χρήση αντιβιοτικών αυξάνουν δραματικα τις ανάγκες του ανθρώπου για προβιοτικά.

Οι παραπάνω λόγοι ευθύνονται για την άνθηση των σκευασμάτων προβιοτικών και την ευρεία κατανάλωση από το κοινό.

Δεν είναι όμως όλα τα σκευάσματα προβιοτικών τα ίδια. Σημασία έχουν τα στελέχη μικροβίων που βρίσκουμε σε κάθε σκεύασμα και σίγουρα ο πληθυσμός τους.

Σύμφωνα με την in vivo μελέτη του Bae JY et al. 2018 το στέλεχος Lactobacillus Plantarum βελτιώνει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού στον ιό Η1Ν1 και στον Η7Ν9.

Επίσης μια άλλη διπλή, τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη του Hong Zhang et al. 2018 έδειξε ότι το στέλεχος Lactobacillus Plantarum μαζί με άλλα στελέχη είναι απολύτως ασφαλές και έχει ευεργετική δράση κατά της εποχικής γρίπης και κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η μηχανική δράση των προβιοτικών. Με την έκφραση αυτή εννοούμε την ιδιότητα των «καλών» μικροβίων να καταλαμβάνουν τη θέση των παθογόνων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Βιβλιογραφία

  1. Bae JY, Kim JI, Park S, Yoo K, Kim IH, Joo W, Ryu BH, Park MS, Lee I, Park MS- Effects of Lactobacillus plantarum and Leuconostoc mesenteroides Probiotics on HumanSeasonal and Avian Influenza Viruses. J Microbiol Biotechnol.2018; Jun 28;28(6):893-901
  2. Albuquerque-Souza E, Balzarini D, Ando-Suguimoto ES, Ishikawa KH, Simionato MRL, Holzhausen M, Mayer MPA- Probiotics alter the immune response of gingival epithelial cells challenged by Porphyromonas gingivalis. J Periodontal Res.2018 Oct 4. doi: 10.1111/jre.12608